Waarom succesvolle mensen zich niet altijd succesvol voelen

“Nee, ik ga tovenaar worden en de wereld redden”, zei hij toen ze hem vroegen of hij later een beroemd voetballer zou gaan worden. “Maar ik word wel heel beroemd en succesvol en rijk, net als een voetballer”. Met zijn spaarpot en zijn goocheltrucs was hij al een heel eind op weg.

Als kind had hij grootse dromen. 20 jaar later zag hij zich zitten in een suffe kantoorbaan die weinig creativiteit van hem vroeg. En zeker geen tovenaarskunsten. Zijn baas zag hem aankomen! Toch was hij succesvol. Want wat hij een suffe kantoorbaan vond, was voor zijn baas de onmisbare rechterhand, financieel controleur en sparringpartner. Binnen het bedrijf was hij beroemd om zijn loyaliteit en standvastigheid. Zijn baas betaalde hem goed dus die rijkdom was ook onderweg. Zijn spaarpot was inmiddels redelijk gevuld.

Zelf heb ik een aantal jaren een baan gehad als manager. Ik voelde me niet supergoed daarin, maar binnen het bedrijf was men zeker niet ontevreden. In mijn baan voelde ik me niet succesvol. Waar ik wel heel succesvol in was, was het beheren van ons geld. Waardoor we altijd gemakkelijk konden rondkomen, en alles konden doen wat we wensten. Voelde ik me succesvol? Nee, niet echt.

Wanneer ben je succesvol?

Heb je succes als je een grote omzet hebt? Of heb je succes als je al heel veel mensen geholpen hebt? Of is het juist zo dat je succes hebt als een ander je ziet als succesvol ondernemer?
Ik zou mezelf niet succesvol noemen als mijn gemiddelde werkweek uit 80 uren bestond. Welk groot succes mijn bedrijf dan ook zou zijn.

Succesvol is voor mij dat ik kan werken waar ik wil, met de mensen die bij mij passen en van wie ik energie krijg. Dat ik ook eens buiten kan gaan zitten werken. Genoeg tijd overhoud voor sociale dingen, reflectie en rust. Dat ik ook tijd en energie heb voor de mensen die mij na staan en die belangrijk zijn in mijn leven. En ja, ook als ik kan laten zien dat we niet altijd maar mee hoeven te draven in de hectiek van alle dag. Dat we kunnen ontsnappen aan de ratrace als we dat willen.

En dan kom ik weer op Lagom. Niet te veel, niet te weinig, precies goed. Helemaal in balans. Niet meer doen dan nodig is, niet te veel drukte maken. Maar precies genoeg doen voor een hoge kwaliteit en rustig aan je ding doen. Genieten van elke stap. Ik pas het toe in mijn bedrijf en in mijn hele leven.

Wanneer voel jij dat je succesvol bent?